Blog: Noodgedwongen online

Petra Kalee is programmamanager van Spirit4you. Spirit4you ondersteunt scholen en leerlingen met de overstap van vo naar mbo, onder andere met behulp van loopbaanoriëntatie. Door de coronamaatregelen ging de ondersteuning aan scholen en leerlingen noodgedwongen van off- naar online. Hoe ziet...

Merijn van Grieken 23-12-2022 Leestijd 4 minuten
img

Spirit4you wil scholen en leerlingen zo goed mogelijk ondersteunen met het aanbod en activiteiten op het gebied van loopbaanoriëntatie en begeleiding van de overstap van vmbo naar mbo. In de maanden voor de zomervakantie zijn we noodgedwongen online gegaan en hebben we ruimschoots ervaring opgedaan met het online aanbieden van verschillende activiteiten, zoals decanenbijeenkomsten en verschillende webinars en workshops.

Online hoger aantal deelnemers

Interessant was het om te zien dat het aantal deelnemers vaak hoger was dan bij de fysieke bijeenkomsten. Het is voor mensen toch makkelijker om ergens in te loggen en mee te doen, dan helemaal af te reizen naar een specifieke locatie voor een bijeenkomst. Ook onze coaches werken gedeeltelijk online met leerlingen aan hun opleidingskeuze, al heeft het hier de voorkeur om de gesprekken live te doen. En omdat het 1-op-1 gesprekken zijn, gebeurt dit ook en is het ook corona-verantwoord.

Enige hoop elkaar te treffen

De zomervakantie brak aan en er was enige hoop dat we ná de zomervakantie elkaar misschien weer wat meer zouden kunnen treffen. Het begon met de eerste decanenbijeenkomst op 10 september. Het World Forum had een mooie, grote zaal beschikbaar waarin we op een verantwoorde manier bij elkaar konden komen. Helaas heb ik dit moeten afblazen. De groep was met ongeveer 50 mensen te groot. Deze bijeenkomst hebben we vervolgens in Teams gedaan, wat een prima manier is om informatie uit te wisselen. Het ging met name over de Nieuwe Leerweg, waarover de projectleider van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een toelichting gaf en vragen beantwoordde. De interactie via Teams is niet ideaal, maar het is een mooi alternatief om toch verder te komen met elkaar.

We gaan online verder

We gaan zolang het nodig is online verder. En er staat weer het nodige op de planning: op 29 oktober is de VOROC-informatiemiddag, op 5 november bieden we verschillende workshops aan over de arbeidsmarkt (in samenwerking met de gemeente Den Haag, ROC Mondriaan, de bedrijfsvakopleidingen en Jinc), op 12 november is er een bijeenkomst van het decanennetwerk, op 19 november de professionaliseringsmiddag met medewerking van onder andere de NVS-NVL en Kennisnet, en op 26 november sluiten we de maand af met good practices over LOB. Op www.spirit4you.nl kun je je hiervoor aanmelden.

Student Skills Team

Ook zijn we zijn van start met ons Student Skills Team! Het team bestaat uit studenten van de opleiding HRM van de Haagse Hogeschool, met een mbo-achtergrond, die aan de slag gaan met vmbo-leerlingen die de overstap naar het mbo gaan maken. De studenten kunnen ook op ouderavonden ingezet worden om ouders te informeren en mee te nemen in de wereld van het mbo. We hebben verschillende activiteiten waarvoor de studenten ingezet kunnen worden. Wil je je school hiervoor aanmelden? Dat kan hier.

Voorlopig online!

Ook al is het anders om online bijeenkomsten te organiseren dan fysieke, ik ben blij dat we dankzij de technieken door kunnen met ons programma. We hebben de smaak te pakken en gaan er de komende tijd met positieve energie mee door. Hopelijk tot ziens!

Petra Kalee

Wil je contact met Spirit4you? Neem gerust contact met mij op! Petra Kalee: p.kalee@spirit4you.nl Wil je op de hoogte blijven van het aanbod en wat wij organiseren? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

okt-9

Online event Bekijkjetoekomst in het hbo
28 deelnemende scholen, ruim 2.600 havisten en mbo-studenten, bijna 200 genodigden, grote interesse voor alle filmpjes en informatie over de hbo-sectoren en bij elkaar meer dan 7.500 vragen en antwoorden in de chatrooms, waar veel informatie werd uitgewisseld tussen bezoekers en hbo-studenten.


Deze studenten waren de rolmodellen op 6 oktober, zij verzorgden op fantastische manier alle informatie in ons online event. Een online festivalterrein met diverse ‘tenten’ waarbij de leerling ook inzicht kreeg in kwaliteiten en interesses en wegwijs wordt gemaakt in het hbo. Vanuit het land krijgt Spirit4you veel reacties over hoe we dit groots en online hebben opgezet, nog niet eerder is dat gebeurd. Het was een uniek event. We kijken dan ook met plezier en ook een beetje trots terug op het event Bekijkjetoekomst in het hbo, waar de hogescholen in de regio zich samen sterk voor maakten en Spirit4you het gehele proces mocht ondersteunen.


flag-item